Houd moed, heb lief

Al in het begin van deze vernieuwde website stond in de kop bovenaan: houd
Houd moed heb lief moed, heb lief. Deze oproep, slogan, of hoe je het ook wilt noemen werd ergens in het begin van de Coronatijd gelanceerd door mijn collega in het Noordnederlandse Heerenveen. Je kunt het zien als bemoediging, als woorden om het mee vol te houden, maar ook als levenshouding. Want moed houden en liefhebben: dat hebben we niet alleen in Coronatijd nodig. Houd moed: dat lijkt op het ‘vrees niet!’ of in moderner Nederlands ‘wees niet bang!’ dat we op zoveel plaatsen in de Bijbel kunnen vinden. De apostel Johannes maakt in zijn eerste brief een verbinding tussen de twee elementen uit “houd moed, heb lief” als hij schrijft dat liefde en vrees niet met elkaar te verenigen zijn.

Zo gezien is “houd moed, heb lief” een treffende samenvatting voor een levenshouding in het voetspoor van Jezus van Nazareth, Jezus Christus. In Coronatijd als woorden om het mee vol te houden. In het geheel van ons leven als oproep om dat voetspoor van Christus te blijven volgen in een wereld die zo vaak wordt beheerst door angst en liefdeloosheid. Door alle verwarring heen, door alle gevoelens van onmacht heen als we geconfronteerd worden met dingen die we zouden willen veranderen maar we weten niet hoe. Om dan toch moed te houden en te blijven liefhebben, tegen de klippen op. Of, in de woorden van dichter Stef Bos: “om het water naar de zee te zijn, de zoden aan de dijk, het gevecht tegen de bierkaai, alles wat onhaalbaar lijkt”. Houd moed en heb lief!

Plaats een reactie