Internationale dag van de Broederlijkheid, 4 februari

Vorige week donderdag, 4 februari, vond een videoconferentie plaats ter gelegenheid van de eerste Internationale Dag van de Broederlijkheid. De Verenigde Naties hebben deze dag eind vorig jaar ingesteld in een resolutie (besluit) op 27 december. De datum 4 februari is de verjaardag van de ondertekening in 2019 van het document Menselijke broederlijkheid – Voor wereldvrede en samenleven door paus Franciscus en grootimam van al-Azhar Ahmad Al-Tayyeb. VN-lidstaten worden in de VN-resolutie ook opgeroepen om die dag vanaf 2021 jaarlijks te vieren.

De invoering is gebeurde op voorstel van een interreligieuze werkgroep die door de twee religieuze leiders werd opgericht om na te gaan hoe de aanbevelingen uit het document concreet gestalte kunnen krijgen. De werkgroep zal ook initiatieven ontwikkelen voor de bevordering van de interreligieuze dialoog en de strijd tegen discriminatie en religieus geweld.

Het document Menselijke broederlijkheid is (in het Nederlands) hier te lezen.
Een video (in het Engels/Engels ondertiteld) over de conferentie van 4 februari is hier te vinden.
Meer nieuws over de videoconferentie op de website van Vatican News: in het Engels en in het Frans.

Plaats een reactie